Magische verhalen

Disconnect

Disconnect is een bijzonder vermakelijke jeugdthriller die meerdere lagen bevat.
Tess, het hoofdpersonage, krijgt een op het eerste oog interessante (en op mysterieuze wijze!) vraag voorgelegd: zou jij zonder je smartphone kunnen leven?
Natuurlijk, is haar eerste impuls, tot ze bemerkt dat ze zich sinds die vraag bewust is van haar gedrag. Toch steeds even snel social media checken, appen en dus vooral verbonden zijn met alles en iedereen. Ook gaat zij voor het eerst goed kijken welke informatie overload er nou eigenlijk bij haar binnen komt. Dat blijkt stiekem uit een heleboel onzin te bestaan waar ze geen enkele interesse in heeft.
Het idee om zonder smartphone te leven klinkt steeds aantrekkelijker.
Wat het gegeven dat de auteur hier gebruikt aantrekkelijk maakt, naast razend interessant, is de spanning die zij er tevens bij opbouwt. Want het zou natuurlijk geen jeugdthriller zijn als er een flink addertje onder het gras zit.

Een ander belangrijk thema van het verhaal is je eigen identiteit ontdekken. Tess, die zich behoorlijk eenzaam voelt sinds haar beste en enige vriendin naar de andere kant van het land is verhuisd, wordt behoorlijk aangetrokken door het idee om weer ergens bij te horen. Disconnect lijkt de ultieme oplossing. Een groep leeftijdsgenoten vol idealen en gedachten over een betere wereld. Een club/genootschap voor het leven waar zij voor geselecteerd is, zonder dat ze weet waarom. Want jij vindt Disconnect niet, zij vinden jou.
Tess besluit dan ook, zonder echt dieper erover na te denken, om zich aan te sluiten. Een keuze met desastreuze gevolgen…

De auteur heeft een goed doordacht verhaal neergezet dat zorgt voor de nodige uurtjes leesplezier. Zozeer zelfs, dat ik het niet weg kon leggen en binnen één dag uit had. Tess sleept je mee in haar wereld, maakt je deelgenoot van haar gedachten en gevoelens, en is innemend en sympathiek.
Tijdens het lezen krijg je soms flink de neiging om haar wakker te schudden, al schuilt er ook herkenbaarheid in haar acties. Ze handelt vanuit haar gevoel en dat maakt haar puur. Haar onzekerheid wordt afgewisseld met een flinke dosis lef, wat een goed tegenwicht biedt en haar en het verhaal perfect in balans houdt.
Tel daar de oplopende spanning bij op, die op de juiste wijze gedoseerd is, waardoor Disconnect geen moment inzakt of te veel wordt. Ook hierin zit de ultieme balans, wat zorgt dat het verhaal geloofwaardig en realistisch aandoet en bij vlagen zelfs filmisch.

Natuurlijk ontbreekt de liefde niet in dit verhaal en ook dat is perfect neergezet. Afgewisseld met actie en dagelijkse beslommeringen, is dit thema dan ook een aanvulling en zorgt voor net dat beetje extra spanning en ontwikkeling in de opbouw naar de plot.
De plot zelf sluit overigens met een flinke knal, waarin alles samenkomt en met recht een sublieme afsluiting te noemen is.
Al met al is Disconnect beslist een aanrader voor liefhebbers van dit genre en mag zeker niet ontbreken in je collectie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s