Magische verhalen

Tiny Pretty Things: een fatale obsessie

Ten eerste moet ik bekennen dat ik weinig met ballet heb, maar toch werd ik meteen gefascineerd door hoe deze wereld geschetst wordt in Tiny Pretty Things. De jonge meiden die hun gehele leven geven aan deze topsport, want dat is deze vorm van dansen, en vooral hoe ver zij daarvoor gaan.
Ze repeteren dag in, dag uit, hebben uitgebalanceerde diëten waar ik spontaan een rommelende maag van kreeg en zijn geobsedeerd door het krijgen van die ene felbegeerde hoofdrol. De concurrentie is dan ook moordend. In sommige gevallen zelfs letterlijk… Tiny Pretty Things is dan ook de ultieme combinatie tussen verhalen als Mean Girls, Black Swan en Gossip Girl.

Het verhaal draait om drie totaal verschillende meiden en elk hoofdstuk is vanuit één van deze perspectieven geschreven, waardoor je hen behoorlijk goed leert kennen en het geheel meteen veelzijdig is.
Bette, de leider en populairste leerlinge, mag er dan wel engelachtig uitzien, haar karakter is dat niet. Ze doet er alles aan om uit de schaduw van haar zus te ontsnappen, die al op jonge leeftijd een ware belofte was en inmiddels een icoon in de balletwereld. Iedereen wil Bette zijn, maar ze gaat over lijken om haar doel te bereiken.
June heeft het zwaar op school. Met haar Koreaanse achtergrond zal zij nooit bereiken wat haar moeder van haar verlangt: een hoofdrol in het Russische ballet. Als zij dit schooljaar geen hoofdrol weet te bemachtigen, dreigt haar moeder haar van school te halen. Ze zet dan ook alles op alles om deze nachtmerrie niet uit te laten komen.
Gigi is nieuw op school en in alle opzichten een frisse wind. Ze is alles behalve gemeen en tot ieders verbijstering weet zij het meteen al ver te schoppen. Met haar naïeve en lieve karakter is zij dan ook het ideale mikpunt. Maar ze heeft een groot geheim: dansen kan haar letterlijk fataal worden.

Door de combinatie van gemene meiden versus een sympathiek en innemend personage, is natuurlijk al een verhaal ontstaan om van te smullen, maar wat Tiny Pretty Things pas echt kracht geeft, is dat je door de verschillende perspectieven langzaam ontrafelt hoe de onderlinge verhoudingen zijn ontstaan en welke psychologische factoren daarachter schuilgaan. Het is bijna tastbaar hoe gedreven de leerlingen zijn, hoe ver zij gaan om hun dromen te bereiken. Niet alleen door onderling elkaar het leven zuur te maken, maar ook door hoe zij het uiterste van zichzelf en bovenal hun lichaam vragen. Ze zijn keihard voor zichzelf, puur omdat ballet verder gaat dan een passie. Het is letterlijk hun leven.
Ook vond ik het bijzonder interessant om te lezen hoe deze wereld in elkaar zit. Het is bijna geen wonder dat de meiden zijn zoals ze zijn.

Naast deze fascinerende setting, loopt de spanning razendsnel op. Er gebeurt zoveel, ook in de privésfeer van de drie ballerina’s, dat je meteen gegrepen wordt. Eigenlijk is het lezen van het verhaal net zo verslavend als hoe de meiden met dansen omgaan. Elke vrije minuut móét je weten hoe het verder gaat; Bette, June en Gigi kruipen onder je huid en weigeren een moment los te laten. Je krijgt namelijk wel te weten wat er gebeurt, maar niet meteen wie ervoor verantwoordelijk is. De auteurs voeren je constant kleine brokjes informatie en net als je denkt te weten hoe het zit, volgt er weer een plotwending waardoor alles overhoop wordt gegooid. Als lezer is het dan ook onmogelijk om je los te rukken. Je bent daar, bij hen, en voelt en beleeft alles mee.

De opgelopen spanning, ook bij de personages en gebeurtenissen, eindigt uiteindelijk in een ware explosie. En dan komt het ergste gedeelte: het wachten op deel twee. Want na het lezen van dit deel wil je alleen maar meer. Veel meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s