Magische verhalen

Dwaalspoor: een whodunit met net even dat tintje meer

Rufus zijn hart is gebroken. Zijn grote liefde, Sebastian, heeft hem enkele weken geleden plotsklaps verlaten. Hij probeert dan ook de scherven weer bij elkaar te rapen.
Wat dan niet meehelpt is dat op een avond, tijdens een feest van zijn beste vriendin Lucy, Sebastian ineens voor zijn neus staat met de mededeling dat ze moeten praten. Nog voor het gesprek kan plaatsvinden belt ook nog eens zijn halfzusje, April, met wie hij een moeizame band heeft. Het is een op zijn zachtst gezegd vreemd telefoontje, ze vraagt namelijk om zijn hulp, iets wat ze nooit of te nimmer zou doen. Rufus is compleet in verwarring door deze bizarre loop van de avond, stapt bij Sebastian in de auto en samen rijden ze naar de plek waar April zich bevindt om haar daar vervolgens onder het bloed aan te treffen naast het lichaam van haar vriend, Fox.
Wat er precies gebeurd is, is een groot raadsel en als April hem geld biedt om de moordenaar te vinden, twijfelt hij in eerste instantie. April is manipulatief, lijkt alles behalve onschuldig en doet er altijd alles aan om mensen voor haar karretje te spannen. Maar door omstandigheden heeft hij het geld hard nodig. Voor hij beseft wat hij doet, stemt hij in en samen met Sebastian gaat hij op onderzoek uit.

Je maakt het gehele verhaal door de ogen van Rufus mee. Je weet dan ook net zoveel als hem – weinig dus – en de zoektocht verloopt op zijn zachtst gezegd moeizaam. De vrienden van April en Fox, die eerder op de avond ook aanwezig waren in het huis, hebben allemaal iets te verbergen en zijn ronduit vijandig. Dat bemoeilijkt het vinden van antwoorden niet alleen, het zorgt er ook voor dat niets is wat het lijkt. Want wie spreekt wél de waarheid? Wie manipuleert? En wie weet meer? Rufus heeft werkelijk geen flauw idee, hij grijpt elke strohalm aan om verder te komen en manoeuvreert zich daardoor in onmogelijke en ronduit gevaarlijke situaties, die de spanning extra aanwakkeren.
Rufus weet je daarnaast meteen voor zich te winnen. Hij is beslist niet populair. Hij is immers arm, gay en lichtelijk nerdy. Maar hij is ook vindingrijk, slim en doorziet mensen. Met zijn droge gevoel voor humor, waardoor je tijdens het lezen meerdere malen hardop moet lachen, en zijn bijzonder innemende persoonlijkheid is het een waar genoegen om samen met hem dit bizarre raadsel op te lossen.

Om even op de titel te komen, en je raadt het vast al: tijdens het lezen en dus de opsporing naar de waarheid, wordt zowel Rufus als de lezer constant op een dwaalspoor gezet. Dat gegeven houdt de vaart lekker op gang, waardoor het weer eens onmogelijk is om te stoppen met lezen. De persoonlijke drama’s, ook die van Rufus zelf, maken dat het verhaal net even dat extra tintje heeft. Ook de flashbacks zorgen ervoor dat er een extra dimensie ontstaat. Langzaam ontdek je de ware reden voor de breuk tussen Sebastian en Rufus, alsmede de reden voor zijn moeizame band met zijn vader, stiefmoeder, April en zijn halfbroer. Hierdoor is Dwaalspoor niet alleen een regelrechte whodunit, het is ook een verhaal over opgroeien met een alleenstaande moeder, verwarring over seksualiteit en over vriendschap. Roehrig heeft dan ook met recht Rufus leven ingeblazen, juist omdat je als lezer op deze manier heel dichtbij hem komt te staan.
Je leert de andere personages door zijn ogen kennen, waardoor ze bewust op afstand blijven en omgeven worden door mysterie. En dat maakt Dwaalspoor dan ook zo intens krachtig, want je hebt hierdoor geen idee hoe het zit en het verhaal is geen moment voorspelbaar.

Al met al is het een ware must read voor de liefhebbers van highschool drama, een psychologisch sterk onderbouwd verhaal en als kers op de taart een lugubere moord. Je innerlijke recherche skills – die je als verslinder van dit genre ruimschoots hebt ontwikkeld – worden beslist op de proef gesteld en komen samen in een verrassend en weergaloos plot. Ik ben dan ook halsoverkop verliefd geworden op de fantasie van Caleb Roehrig en kan niet wachten op meer boeken van zijn hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s